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Technological, institutional and market structure changes as evolutionary processes: the case of the Port Wine sector (1680-1974).

dc.contributor.advisorLouçã, Francisco
dc.contributor.authorJacquinet, Marc
dc.date.accessioned2016-06-17T15:06:54Z
dc.date.available2016-06-17T15:06:54Z
dc.date.issued2006-05
dc.descriptionDoutoramento em Economia.pt_PT
dc.identifier.citationJacquinet, Marc (2006). "Tecnhological, institutional and market structure changes as evolutionary processes: the case of the Port Wine sector (1680-1974). Tese de Doutoramento. Universidade Técnica de Lisboa, Instituto Superior de Economia e Gestão.pt_PT
dc.identifier.tid101141408
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.5/11679
dc.language.isoengpt_PT
dc.titleTechnological, institutional and market structure changes as evolutionary processes: the case of the Port Wine sector (1680-1974).pt_PT
dc.typedoctoral thesis
dcterms.abstractThe objective of the research is to understand better three distinct but interrelated issues about the Port wine sector from 1680 to 1974. Generally it is also about a better understanding of the expression "history matters", or "historical processes", and, in this perspective, see_ ho ,v productive, regulatory and trading structures have evolved in the ·long-run. In other words, ·the present work is a contribution to economic history combining traditional methods of the historian with concepts and economic theories related to the issues· of market evolution, technological change and institutional evolution: Starting with the hypethesis that only a long-run historical perspective allows us to understand the fundamental aspects of the transformation of an economic activity, the study focus on the Port wine industry between the end of the 17th century and the middle of the 1970s, giving explicit emphasis to three elements of the productive system: (1) the institutional structure and the regulatory activity of the sector, with a special role played by the legal institutions and the State; (2) the technological transformation of i:ne production of Port; and, fmally, (3) the evolution of the populationf shipping firms. First, the technological change has been qualified as partially path dependent given the important weight of the tradition and the way knowledge and experience is transmitted from generation to generation. Second, the regulatory system has been defined as a combination of institutions and norms that contributed to a certain kind of order between the production and the trading spheres and the State. Finally, the evolution of the market struct-ure can be characterized as evolutionary and show much influence from the type of regulation adopted in any specific time period. The relations.between theses-three features ofthe sectqr were characterized as well as the factors of change and continuity. More fundamentally, the case studied supports the path dependent evolution of the regulatory structure, the technology used and the market strUcture. However, at the same time there is a clear evidence of path creation, alongside with the legacy ofthe paths of the past.
dcterms.abstract0 objectivo da presente mvestigação é aprofundar a compreensão do conceito de ''processos históricos" partindo, nesta perspectiva, da análise de três aspectos específicos do sector do vinho do Porto num período de tempo alargado: as estruturas produtivas, as estruturas comerciais e· as estruturas institucionais. Trata-se de um contributo para a história económica. que combina .métodos tradicionais da história com conceitos e teorias económicas relativas à inovação, à transformação tecnológica e à evolução institucional. Partindo da hipótese de que só uma perspectiva de Iongo prazo permite entender os aspectos fundamentais da transformação de uma actividade económica, o trabalho centra-se no caso do sector do vinho do Porto entre finais do seculo XVII até aos anos 70 de Novecentos, investigando três elementos do sistema produtivo: (1) a estrutura institucional e a actividade de regulação (centrada no papel do estado) do sector, (2) a transformação tecnol6gica da prod ao de vinho, e, fmalmente, (3) a evolução da população·de empresas exportadoras ou firmas do vinho do Porto. Em primeiro Iugar, a transformação tecnológica foi qualificada como parcialmente''path dependent" dado o peso da tradição e do modo como o conhecimento e a experiência são transmitidos de geração em geração. Em segundo, o sistema de regulação, definido . como combinação de normas e instituições, contribuiu para uma certa "ordem" entre os vários grupos (comerciantes, Iavradores e Estado). Por último, a evolução da estrutura de mercado pode ser caracterizada como evolucionista e mostra ser muito influenciada pelo tipo de regulação que foi adoptado em epocas históricas distintas. Foram identificadas as relações entre estes três elementos e estudados os factores de ruptura e de continuidade. Fundamentalmente,· o caso estudado ilustra uma dependência do caminho (path dependence) da estrutura de regulação, da tecnologia utilizada e da estrutura de mercado. Além da dependência do caminho, há simultaneamente a evidência de criação de novas alternativas e de novos caminhos.
dspace.entity.typePublication
person.familyNameJacquinet
person.givenNameMarc
person.identifierR-000-K0Z
person.identifier.ciencia-idCC11-51FD-F4CE
person.identifier.orcid0000-0003-1157-060X
person.identifier.ridC-1097-2009
person.identifier.scopus-author-id36727345600
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typedoctoralThesispt_PT
relation.isAuthorOfPublication2ea1f9ef-bbcb-4db8-9ba3-22c9bd07ecba
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