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- GUIA PRÁTICO DE BIOLOGIA CELULARPublication . Figueiredo, Ana Cristina; Barroso, José Manuel; Pedro, Luís
- HISTOQUÍMICA E CITOQUÍMICA EM PLANTAS: PRINCÍPIOS E PROTOCOLOSPublication . Figueiredo, Ana Cristina; Barroso, José Manuel; Pedro, Luís; Ascensão, Lia
- Influence of orchards fertilization management and post-harvest storage time on Malus domestica cv. ‘Gala’ fruit volatiles and quality parametersPublication . Figueiredo, Ana Cristina; da Silva, Anabela Bernardes; Tavares, Cláudia; Pastaneira, Mafalda; Melo, Juliana; Ferro Rodrigues, Carolina; Machado, Alexandra; Antunes, Marília; Cruz, Cristina; da Silva, Jorge Marques; Matos, Ana Rita; Pedro, Luís; Barroso, José; Almeida, Patrícia; Maurício, Anabela; Rosa, Cristina; Faria, João; de Sousa, Miguel L.; Santos, Ricardo; Raimundo, Délio; Oliveira, Cristina“Maçã de Alcobaça” is a type of apple from the West coast of Portugal with Protected Geographical Indication (PGI). This study evaluated the influence of the orchard’s fertilization and post-harvest storage time on the quality of “Maçã de Alcobaça”, ‘Gala’ cultivar. Five orchards were studied for four years, using three fertilization treatments [Standard, twice Standard (2xStandard) and twice Standard including organic matter (2xStandard_OM)]. The fruits’ volatile profile, emanation index, and quality parameters were determined in apples after harvest time (T0), three- (T3) and five months (T5) after storage. At T0, the intact apples volatiles were dominated by trans,trans-α-farnesene (48–79 %). trans,trans-α-Farnesene emanation index was larger in T0 apples independently of the orchard and fertilization treatment, and showed an accentuated decrease from T0 to T5. Fruits quality at T0 and T5, showed significant differences per orchard, but their average weight, TSS, and firmness, were not significantly altered with fertilization treatment. Storage did not significantly affect the fruits weight, but TSS and firmness always decreased regardless of the orchard or fertilization treatment. Among other things, the observed variations among orchards after fertilization treatments may relate to the cultural practices of each orchard as well as the fact that their ages and rootstocks varied.
- Potencialidades e Aplicações das Plantas Aromáticas e Medicinais. Curso Teórico-PráticoPublication . Figueiredo, Ana Cristina; Barroso, José Manuel; Pedro, LuísAs plantas aromáticas e medicinais fazem parte do nosso dia-a-dia, como alimento, mézinha, sob a forma de cosmético e/ou pelo seu aroma. Constituindo um recurso natural de valor ímpar, urge conhecê-las, saber valorizá-las e utilizá-las de uma forma sustentada. Em Portugal, como no resto do Mundo, tem-se assistido, nos últimos anos, a um ressurgir da vontade de consumir o que é natural. Contudo, muito daquele que era um inestimável saber e saber-fazer popular sobre plantas e produtos naturais foi-se, simultaneamente, perdendo, num período de tempo em que pouco se valorizou este conhecimento e em que a forma de vida ao tornar-se mais citadina, perdeu muito destes valores. Ainda assim, ao longo de vários anos, muitas Instituições Nacionais foram desenvolvendo inúmeros trabalhos sobre plantas aromáticas e medicinais, acumulando uma mais-valia preciosa de conhecimento em várias vertentes deste domínio. Este Curso nasceu da vontade de divulgar à comunidade em geral, o muito do que tem sido feito em muitas destas Instituições sobre esta temática. Conscientes de que os assuntos a abordar não se esgotam aqui e que muito fica ainda por abranger, esperamos que este Curso seja oportuno e útil e constitua um valioso acervo de informação para todos quantos se interessam, ou convivem diariamente, directa ou indirectamente, com plantas aromáticas e medicinais. A Comissão Organizadora (Nota Prévia da 1ª e 2ª Edição)