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Preliminary study of the colour, phenolic and sensory characteristics of Alvarinho and Touriga Nacional wines produced in different Brazilian regions

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Abstract(s)

Over the years, viticulture has expanded to new regions outside the temperate zones, such as in tropical countries, like Brazil. It is important for the productive sector to understand the effects of grapevine interaction with the characteristic of each new region on wines composition. The objective of the study was to evaluate the adaptability of two Portuguese varieties, Alvarinho and Touriga Nacional grown in three Brazilian regions, Rio Grande do Sul, Santa Catarina and Paraná State. The analyses were made starting from samples obtained from the same vintage conducted in 2022 to highlight the differences in the phenolic compounds, (anthocyanins, flavonoids and non-flavonoids, proanthocyanidins and their monomeric, oligomeric and polymeric fractions). The colour parameters and the sensory profile were characterized as well. During the study, a trend towards higher concentrations in most for the phenolic compounds analysed was observed in the wine samples of Touriga Nacional from Dão Region. Regarding the sensory analysis, the colour intensity of the reds, the most important positive aroma attributes, and the taste balance obtained highest scores in wines from Portugal vineyards. The results suggest that wine samples from Portugal, showed better results in the overall analysis than the samples obtained from Brazilian crops, which were influenced by surrounding environmental conditions less favorable to the development of phenolic compounds in the grapes, having a direct effect also in the analysed wines. Based on this study, it is envisaged that future research will be conducted with a view to analyzing other chemical compounds in wines that could be influenced by the different terroir; moreover, the prospects are to study new vineyard management techniques aimed at improving the adaptability of non-native varieties to new environmental conditions, or at new winemaking technologies aimed at improving the quality of the wine obtained from these Portuguese varieties in Brazilian regions.
Ao longo dos anos, a viticultura se expandiu para novas regiões fora das zonas temperadas, como em países tropicais, como o Brasil. É importante para o setor produtivo entender os efeitos da interação da videira com as características de cada nova região na composição dos vinhos. O objetivo do estudo foi avaliar a adaptabilidade de duas variedades portuguesas, Alvarinho e Touriga Nacional, cultivadas em três regiões brasileiras, Rio Grande do Sul, Santa Catarina e Paraná. As análises foram feitas a partir de amostras obtidas da mesma safra realizada em 2022 para destacar as diferenças nos compostos fenólicos, (antocianinas, flavonoides e não flavonoides, proantocianidinas e suas frações monoméricas, oligoméricas e poliméricas). Os parâmetros de cor e o perfil sensorial também foram caracterizados. Durante o estudo, observou-se uma tendência para maiores concentrações na maioria dos compostos fenólicos analisados nas amostras de vinho Touriga Nacional da Região do Dão. Relativamente à análise sensorial, a intensidade da cor, os atributos positivos de aroma mais importantes e o equilíbrio gustativo obtiveram pontuações mais elevadas nos vinhos provenientes de vinhas de Portugal. Os resultados sugerem que as amostras de vinho de Portugal, apresentaram melhores resultados na análise global do que as amostras obtidas de colheitas brasileiras, que foram influenciadas por condições ambientais circundantes menos favoráveis ao desenvolvimento de compostos fenólicos nas uvas, tendo um efeito direto também no vinhos analisados. Com base neste estudo, prevê-se que sejam realizadas pesquisas futuras com vista à análise de outros compostos químicos presentes nos vinhos que possam ser influenciados pelos diferentes terroir; além disso, perspetiva-se o estudo de novas técnicas de gestão da vinha destinadas a melhorar a adaptabilidade das castas não autóctones às novas condições ambientais, ou de novas tecnologias de vinificação destinadas a melhorar a qualidade do vinho obtido a partir destas castas portuguesas nas regiões brasileiras.

Description

Mestrado em Engenharia de Viticultura e Enologia - Vinífera EuroMaster. Universidade de Lisboa, Instituto Superior de Agronomia. Universidade do Porto, Faculdade de Ciências

Keywords

Touriga Nacional Alvarinho Brazilian regions phenolic composition sensory analysis vitivinicultura brasileira composição fenólica análise sensorial

Pedagogical Context

Citation

Angeletti, S. Preliminary study of the colour, phenolic and sensory characteristics of Alvarinho and Touriga Nacional wines produced in different Brazilian regions. Lisboa: ISA-Universidade de Lisboa, 2023. Dissertação de Mestrado

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Publisher

Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa

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