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Publication

The role of 'M Series' rootstocks in the adaptation of sparkling wine viticulture in Franciacorta Wine Region to climate change (North Italy)

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Abstract(s)

New adaptation strategies and techniques are needed to increase resilience of vineyards to the effects of climate change. Currently, most of the vineyards are grafted onto few century-old rootstocks, selected from a relatively small gene pool. The development of new biotypes can represent a turning point for modern viticulture. In fact, the rootstock choice from an enriched pool of genotypes, could represent a winning adaptive solution, positively influencing the behaviour of the scion by increasing its performance, considering the specific environmental context and oenological target. The M series rootstocks, developed by the University of Milan in the eighties, when the first signs of climate change effects appeared and officially registered in 2014, were tested in different environments and with different grafting combinations. This work focuses on the evaluation of rootstocks performances in combination with Chardonnay in the specific context of sparkling wine production in Franciacorta (Lombardy, Italy). The four M rootstocks (M1, M2, M3, M4) and the widely adopted SO4 and 1103P were analysed considering drought stress tolerance, vegetative growth (vigour), yield and berry quality. Microvinifications of grapes from each scion-rootstock combination were made in 2022 and 2023 and analysed and evaluated by a tasting panel. The rootstock 1103P showed good tolerance to water stress condition and was characterized by late ripening and a balanced sugar and acidity profile. However, it did not perform well in terms of sensorial analysis of wine. SO4 demonstrated a very good tolerance to water stress and maintained a stable but average sugar/acidity ratio along the four seasons. The M4 revealed to be the most interesting of the M-series showing a good water stress tolerance, a high acidity-sugar ratio, concurrent with an earlier ripening that allows for a more balanced ripening in terms of aromas, as confirmed by the tasting panel scores.
Para aumentar a resiliência das vinhas face aos efeitos das alterações climáticas que ameaçam o setor vitícola, são necessárias novas estratégias e ferramentas de adaptação. Atualmente, a maioria das vinhas são enxertadas em porta-enxertos centenários, selecionados a partir de uma pequena “pool” genética. O desenvolvimento de novos biótipos pode representar um ponto de viragem para a viticultura moderna. De facto, a escolha de porta-enxertos a partir de um conjunto enriquecido de genótipos, pode representar uma estratégia de adaptação vencedora, influenciando positivamente o comportamento da variedade, aumentando o seu desempenho, considerando o contexto ambiental específico e os objectivos enológicos. Os porta-enxertos da série M, desenvolvidos pela Universidade de Milão nos anos oitenta, aquando dos primeiros sinais dos efeitos das alterações climáticas, foram oficalmente registados em 2014, e foram testados em diferentes ambientes e com diferentes combinações de enxertia. Neste trabalho é avaliado o desempenho de porta-enxertos em combinação com a variedade Vitis vinifera Chardonnay no contexto específico da produção de vinho espumante em Franciacorta (Lombardia, Itália). Os quatro porta-enxertos (M1, M2, M3, M4) e os amplamente adotados (SO4, 1103P) foram comparados considerando a tolerância à secura (stress hídrico), crescimento vegetativo (vigor) e produção. Foram também feitas microvinificações de cada combinação cv. Chardonnay-porta-enxerto em 2022 e 2023 que foram analisadas e avaliadas por um painel de provadores. O porta enxerto 1103P apresentou boa tolerância ao stresse hídrico e caracterizou-se por maturação tardia e perfil equilibrado de açúcar e acidez. Todavia não apresentou bom desempenho em termos de análise sensorial do vinho. O SO4 demonstrou uma tolerância muito boa ao stress hídrico e manteve uma relação açúcar/acidez estável, mas média, ao longo das quatro estações. O M4 revelou-se o mais interessante da série M apresentando uma boa tolerância ao stress hídrico, e resultando numa elevada relação de acidez-açúcar, resultante de um amadurecimento mais precoce o qual permite uma maior equilíbrio aromático, como confirmado pelas pontuações do painel de degustação.

Description

Mestrado em Engenharia de Viticultura e Enologia / Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa. Faculdade de Ciências, Universidade do Porto

Keywords

climate change novel rootstock M-series viticulture sustainability alterações climáticas novos porta-enxertos série M viticultura sustentabilidade

Pedagogical Context

Citation

Cavalli, R. The role of 'M Series' rootstocks in the adaptation of sparkling wine viticulture in Franciacorta Wine Region to climate change (North Italy). Lisboa: ISA, 2024, 62 p. Dissertação de Mestrado

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Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa

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