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Shoot topping and training system as adaptation strategies in a climate change context in Franciacorta Vine Growing Region (North Italy)

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Abstract(s)

The present research work focuses on the results of the first year of evaluation of two different adaptation measures to climate change analysing the impact of shoot hedging and the training system adopted on berry grape ripening, yield and wine parameters. The experiment was performed using plants of the variety Chardonnay grafted on SO4 , in Franciacorta vine growing region (North Italy) in 2023. Two trials were carried out. The first trial evaluated shoot hedging and 4 treatments were applied : 1)long hedging, 2) short hedging, 3) hedging at veraison and 4) no hedging. The second trial evaluated the effect of the training system experiment. Three systems were studied: Geneva Double Curtain (GDC), Guyot and Sylvoz. The results of the study show a significant effect of the treatments on the measured parameters. In the case of shoot hedging, the weather conditions favoured a high vegetative response which resulted in a vegetative-reproductive imbalance. In 2023 vintage shoot hedging resulted in delayed maturation. Moreover, the highest berry’s total acidity was found with the smaller canopy wall treatment, while higher sugar levels were obtained in the no hedging treatment .The sensorial analysis of the resulting wine mainly differs in shoot wrapping treatment, being the more complex and reporting more mature sensorial traits. With reference to the training system trial , a delayed ripening of grapes was observed for GDC, which was not able to reach full ripeness due to the high bunch load and low leaf area. Sylvoz resulted in the highest sugar accumulation, with the highest yield per plant but the lowest yield per hectare. From the evaluation of the vegetative-productive balance Guyot resulted as the most balanced treatment, able to maintain the acidity in both, must and wine. The sensorial analysis of the resulting wine doesn’t show sharp differences except for Sylvoz that results with slightly greater aromatic intensity, with more pronounced floral and tropical notes. The meteorological conditions of the 2023 vintage were not limiting for grapevine growth and production quality, as it is expected to be the case in the future due to climate change. Thereby the finding needs to be implemented with the future results allowing to have a broader perspective of the studied adaptation measures in a climate change context.
O presente trabalho de investigação descreve os resultados do primeiro ano de estudo de duas potenciais medidas de adaptação às alterações climáticas, analisando o impacto de gestão da parte aérea e dos sistemas de condução na maturação dos bagos, no rendimento e nos parâmetros qualitativos do vinho. Os ensaios foram realizados com plantas da casta Chardonnay enxertadas em SO4, e na região vinícola de Franciacorta (norte da Itália) em 2023. No primeiro ensaio foram aplicados 4 tratamentos: sebe longa, sebe curta, desponta à veraison e sem desponta. No ensaio com sistema de condução foram testados 3 sistemas Cortina Dupla de Genebra (GDC), Guyot e Sylvoz. Os resultados do estudo indicam que as medidas de adaptação analisadas tiveram um efeito significativo nos parâmetros medidos. No caso da desponta da parte aérea, as condições climáticas de 2023 favoreceram o crescimento vegetativo gerando um desequilíbrio entre a parte vegetativo-reprodutivo. A desponta mostrou também atrasar a maturação nas condições testadas. De fato, a maior acidez total das bagos localizados na parede de folhas inferior, enquanto níveis mais altos de açúcar foram obtidos no tratamento sem desponta. A comparação dos sistemas de condução revelou que a maturação foi retardada no GDC, que não atinge a maturação plena devido à elevada carga de cachos e baixa área foliar. O Sylvoz apresentou a maior acumulação de açúcares nos bagos, com o maior rendimento por planta, mas o menor rendimento por hectare. Na avaliação do equilíbrio vegetativo-produtivo, o Guyot foi o mais equilibrado, capaz de manter a acidez tanto no mosto quanto no vinho. A análise sensorial do vinho resultante revelou que os traços sensoriais foram afectados pela gestão da altura da sebe e menos pelo sistema de condução. Apenas o Sylvoz, resultou numa intensidade aromática ligeiramente maior, com notas florais e tropicais mais pronunciadas. As condições meteorológicas da colheita de 2023 não foram limitantes nem para o vigor nem para a qualidade da produção, tal como é esperado ocorrer no futuro devido às alterações climáticas. Desta forma são precisos mais estudos para se ter uma perspectiva mais ampla e robusta das medidas de adaptação estudadas no contexto das alterações climáticas.

Description

Mestrado em Engenharia de Viticultura e Enologia / Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa. Faculdade de Ciências, Universidade do Porto

Keywords

climate change adaptation strategies shoot hedging training system berry quality alterações climáticas estratégias de adaptação gestão da sebe sistema de formação qualidade das uvas

Pedagogical Context

Citation

Crescini, F. Shoot topping and training system as adaptation strategies in a climate change context in Franciacorta Vine Growing Region (North Italy). Lisboa: ISA, 2024, 67 p. Dissertação de Mestrado

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Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa

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